Monday, November 9, 2009

Radikal bevægelse skal sikre et sundere og gladere København

Radikal bevægelse skal sikre et sundere og gladere København

”Dø 2 år tidligere end i resten af landet. Det er den kedelige udsigt du har, hvis du bor i København. Oven i hatten kan du lægge, at der er 50 % chance for, at du er overvægtig. København er med andre ord et rigtig dumt sted at være, hvis du vil have et langt og godt liv”, lyder udmeldingen fra den radikale idrætsordfører Katrina Feilberg. Radikale Venstre i Købenahavn præsenterer i dag et forebyggelsesudspil, der skal vende den kedelige udvikling, og som blandt andet indeholder:

- Én times skoleidræt hver dag.

- Alle folkeskoler skal have en idræts- og sundhedskonsulent (en lærer der er efteruddannet inden for sundhed og idræt).
- Årlig konditest af alle skolebørn, som følges op af en individuel handleplan med råd og støtte om motions- og kosttilbud for den enkelte.
- Wildcard til ressourcesvage børn til idrætsforeninger (administreres af idrætskonsulenten).
- Brev, sms eller email til alle forældre til børn under 6 år, når det er ved at være tid til at deres barn skal til helbredsundersøgelse og vaccination hos egen læge.
- Sund og økologisk mad på alle idrætsanlæg og institutioner.
- Sikre cykel-skoleveje.
- Flere idrætsanlæg og -legepladser og flere grønne løberuter i byen

Om den store fokus på børn og unges sundhed fortæller Katrina Feilberg: ”Det usunde liv starter allerede som lille, hvor hovedstadens børn er mindre aktive end deres jævnaldrende andre steder. Mange er overvægtige og mange af de helt små kommer ikke engang til helbredsundersøgelser. Det er en kæmpe bombe under vores velfærdssystem, men ikke mindst er det usunde liv tit forbundet med store menneskelige omkostninger.

Den usunde levevis fra de tidligste år har en markant social slagside. Det er en slagside, som er svær at slippe siden hen, hvorfor der i udspillet også er særlig fokus på de udsatte og ressourcesvage børn.

Med udspillet her håber vi, at kunne give københavnerne rammerne om det gode liv. I sidste ende er det selvfølgelig den enkelte og forældrene, der skal tage et ansvar og sørge for at et barn kommer til helbredsundersøgelse og spiser sundt – men vi kan forhåbentlig hjælpe nogle på vej og gøre det lidt nemmere”, slutter Katrina Feilberg.

No comments: